Ett barn misstänkts ha mördats i Luleå och pappan sitter häktad för dådet. Foto: Fredrik Sundvall /Foto i Norr

Misstänkt mord på 8-åring i Luleå: Pappan sökte vård dagar innan dådet

Publicerad

Den man som misstänks för mord på sin 8-årige son på Porsön i Luleå kan lida av en allvarlig psykisk störning. Det framkommer i en rättspsykiatrisk utredning som även visar att han har varit sjukskriven på grund av sömnsvårigheter.

Det var i början av januari som mamman larmade polis efter att sonen inte återlämnats efter ett två timmars besök hos sin pappa. I bostaden hittade polisen sonen död i badkaret. Enligt rättsläkaren ska sonen ha utsatts för strypande eller kvävande våld.

Mamman till pojken, som kallades Tintin, hade i åratal kämpat för vårdnaden om sonen där även polis och skola slog larm om pappans agerande. Det misstänkta mordet har väckt stor debatt där bland annat statsministern har öppnat upp för ny lagstiftning.

Sålde bilen samma dag

Nu har pappan genomgått en liten rättspsykiatrisk utredning, som till stora delar är sekretessbelagd, men där det konstateras att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

I utredningen framkommer det att pappan varit sjukskriven det senaste året på grund av att han inte kunnat driva vårdnadstvisten samtidigt som sitt arbete. Efter att ha kommit efter med betalningar ska han även ha sålt sin bil samma dag som det misstänkta mordet.

Sjukskriven för sömnsvårigheter

Veckorna innan dådet ska pappan haft sömnsvårigheter som lett till en förlängd sjukskrivning och tre dagar innan gärningen ska han ha besökt en hälsocentral i Luleå. Varför han uppsökte sjukvården framgår inte på grund av sekretessen.

Sedan pappan häktades har han tvångsvårdats på rättspsykiatrin i Öjebyn. Varken i den rättspsykiatriska utredningen, eller i förhör, har pappan sagt något om vad som hände i lägenheten när Tintin avled. Han har bara kommenterat vårdnadstvisten.

Detta har hänt

I videon nedan ser du fallet sammanfattat på 60 sekunder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstänkt mördade 8-åringen i Luleå – det här har hänt Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Mer i ämnet