Utomhusbadet i Övertorneå förstördes av vårfloden i Torneälven. Foto: Lisa Björk/TT

Översvämningarna i Torneälven utreds

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningarna som drabbade flera områden längs Torneälven i samband med vårfloden ska utredas. Det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat.

– MSB arbetar hela tiden med att identifiera var konsekvenserna för översvämningar kan bli stora i Sverige. Information om hur översvämningar påverkar samhället är ett viktigt underlag för samhällsplanering och klimatanpassning, planering av förebyggande åtgärder, säger Maja Coghlan, som arbetar med naturolyckor på MSB.

Länsstyrelsen i Norrbotten ska utreda konsekvenserna av översvämningarna och återrapportera till MSB innan årsskiftet.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

– För Haparanda och Torneå är detta också en möjlighet att kunna utvärdera redan utförda åtgärder, säger Maja Coghlan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut innan vatten sjönk undan från väg 99 som stängdes av under vårflodens framfart i Tornedalen. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Därför UTREDER MSB ÖVERSVÄMNINGARNA

Beslutet baseras på EU:s översvämningsdirektiv från 2007 om översvämningsrisker. Syftet med direktivet är att minska de negativa konsekvenserna av översvämningar, värna människors hälsa och skydda miljön, vårt kulturarv samt ekonomisk verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Mer i ämnet