– Det är olyckligt att det är en stor grop i centrum, säger Alexander Kult, förvaltningschef för samhällsbyggnad och teknik vid Gällivare kommun. Foto: Thommy Johansson/SVT

Multimiljonbygget stoppat – jättegropen i Gällivare kvar till våren

Uppdaterad
Publicerad

Multiaktivitetshuset i Gällivare har en budget på 850 miljoner kronor. Nu pausas bygget sedan förvaltningsrätten meddelat att den överklagade upphandlingen inte väntas vara avgjord förrän i februari.

– Tråkigt att det försenas, vi vill ha mindre byggstök i centrum, säger kommunens Alexander Kult.

I somras beslutade Gällivares kommunstyrelse vilken entreprenör som skulle bygga multiaktivitetshuset. Ärendet överklagades redan dagen efter till förvaltningsrätten av en annan anbudslämnare.

Under tiden har schaktningsarbetet pågått och som initialt väntades vara klart innan vintern. Men innan dom faller pausas jobbet helt och gropen i centrum lämnas orörd åtminstone fram nästa vår.

– Vi har begärt en skyndsam hantering i ärendet och kommer att veta utfallet tidigast i februari, säger Kult och som redan nu kan slå fast att det inte blir någon invigning 2023:

– Den nya prognosen är att byggnaden färdigställs under 2024 istället, säger Kult.

Risk för vattenföroreningar

Multiaktivitetshuset ska innehålla ett badhus vilket gör att man måste gräva under grundvattennivå. Det gör att själva husbygget måste påbörjas i anslutning till att markarbetet färdigställts.

– Det skulle innebära en risk för både vattenföroreningar och kringliggande fastigheter, säger Kult.

Schaktningen kommer att återupptas till våren och fram tills dess öppnas Hantverkaregatan upp och gångstråket längs Västra Kyrkoallén breddas.

– Det är inget ovanligt att ett sånt här ärende överklagas. Men vi är trygga med att upphandlingen gått rätt till, säger Alexander Kult.

Multiaktivtetshuset, 22 500 kvadratmeter:

  • Äventyrsbad
  • Utrymme för teater, dans och uppträdande
  • Bibliotek
  • Hallar för brottning, boxning, skytte och bowling

Kuriosa: Byggnaden är ritad av den kanadensiska arkitekten Michael Green, Vancouver, som bland annat står bakom New Yorks och Paris högsta träbyggnader.

Källa: Gällivare kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.