Så här gestaltar dansarna en panikångestattack Foto: SVT

”En av våra dansare upplevde ångest redan i dagisåldern”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu turnerar dansstudion Dance direction med sin dansföreställning ”Psyk Jag”, på skolor i Boden. Föreställningen bygger på självupplevda berättelser om psykisk ohälsa.

Dansföreställningen bygger på att tre dansare, Catrin Johansson, Johan Söderholm och Amanda Forsberg Fahller,  delar med sig av djupt personliga och självupplevda berättelser om psykisk ohälsa.

Panikångestattack på soffan

Föreställningen tar sitt avstamp i att en av dansarna bryter ihop i en gestaltad panikångestattack på soffan, ett tag oförmögen att röra sig.

– Målet är att få eleverna att våga prata om det, att det är okej att prata om sina problem om man mår dåligt, säger Johan Söderholm som är en av dansarna i föreställningen.

Självhat

Längre in i föreställningen tar dansen den unga publiken vidare med in i ett mörker av självhat.

– Vi har valt att dela med oss av våra egna erfarenheter eftersom det är så många ungdomar som har problem med psykisk ohälsa. Och det här ökar ju i Sverige och det känns väldigt obehagligt, säger Johan Söderholm.

Hur är det för dig att utelämna sig så?

– Det är faktiskt väldigt svårt och konstigt för vissa saker som vi nu pratar med eleverna om i klassrummen har jag inte ens berättat för mina egna föräldrar men jag är också lättad av att våga prata om det, säger Johan Söderholm.

Ångest i tidig ålder

Eleverna får också uppleva ett dansande vittnesmål om ångest i tidig ålder.

Och det finns en anledning att dansarna riktar sig även till barn som bara går i fjärde klass.

– Anledningen är att det kan komma så tidigt och att man då inte vet vad man lider av,  exempelvis har en av våra dansare upplevt ångest sedan dagisåldern, säger Johan Söderholm.

Eftersnack med elever

Varje dansföreställning avslutas sen med ett eftersnack i några av skolklasserna.

Och i dag har lotten fallit på elever i Fagernässkolan i Boden, där Hilda Wikström går i sexan.

– Jag tyckte att föreställningen var bra och intressant. Vissa saker kunde man känna igen sig i och det var kul att se dem dansa, säger hon.

Hittills har ni bara uppträtt i Boden Hur ska resten av norrbottningarna göra om de vill ta del av den här dansföreställningen?

– Det är bara för kommuner och skolor att kontakta oss för vi vill sprida det här budskapet i hela Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.