Norrbottens svarta statistik – länet med näst flest dödsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens siffror över dödsolyckor i arbetslivet är kolsvarta. Förra året gick fem personer till sina jobb utan att komma hem igen. Och de senaste tio åren har länet haft näst flest dödsolyckor i hela Sverige sett till antalet arbetare.

– Vi måste göra något åt det här. Jag vill ha Arbetsmiljöverket mer ute på fältet, jag vill ha bättre utbildade regionala skyddsombud och framför allt måste arbetsgivarna ta sitt ansvar, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå för IF Metall.

”Hårt arbete varje dag”

2018 var ett ovanligt mörkt år när det kommer till arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. I Norrbotten dog fem personer. I Sverige hela 50 människor, alltså nästan en person i veckan. Och så många har det inte varit sedan 2011 då 58 personer gick till sina jobb utan att komma hem igen, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

De gick till jobbet och dog

– Det enda vi kan göra är att jobba stenhårt för att få det här att upphöra. Det är ett hårt arbete varje dag, säger Nils Edberg, platschef på SSAB i Luleå.

Tung industri påverkar

Gotland är det enda län som har haft mer arbetsplatsolyckor med dödlig utgång, sett till antalet förvärvsarbetare, än Norrbotten. Längst ned på listan hamnar Uppsala och Stockholm.

– Vi har en tung industristruktur jämfört med till exempel Stockholm. Och byggbranschen, gruvbranschen och framförallt chaufförbranschen är drabbade. Vi är även ett glesbefolkat län så vi har mer vägtransporter till tunga industrier och skogsindustrin. De allra flesta som omkommer är chaufförer, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet (LTU).

Han fortsätter:

– Vi har även dåliga vägar och mycket vinterväglag, så det spelar också in.

Fem personer på åtta år

En relativt stor del av dödsolyckorna i Norrbotten har inträffat innanför SSAB:s grindar. De senaste åtta åren har fem personer gått in genom dem och aldrig kommit ut igen. Det ska dock tilläggas att i fyra av fem fall har personerna varit anställda av entreprenörer och inte av SSAB själva.

– Varje olycka är helt oacceptabel så vi måste göra mer. Vi försöker till exempel engagera alla: ifrån högsta ledning till alla medarbetare på golvet. Vi försöker bygga bort fysiska risker och vi försöker bli bättre på det förebyggande arbetet, säger Nils Edberg, platschef på SSAB i Luleå.

Så många gick till jobbet och dog 2009-2018

2009: 1 st

2010: 4 st

2011: 5 st

2012: 0 st

2013: 2 st

2014: 0 st

2015: 1 st

2016: 4 st

2017: 3 st

2018: 5 st

Totalt: 25 stycken. Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet