Foto: Fanny Renman/SVT

Hela familjen jobbade på Polarbröd – lågorna tog deras framtid

Uppdaterad
Publicerad

Hela familjer har drabbats efter branden i Polarbrödsfabriken. Benny, Ylva, deras dotter och dotterns sambo arbetade alla på fabriken som brann ner för exakt tre veckor sedan.
– Många säger att dom har som kvar en bit av sig själva där inne, säger Ylva Lindström.

Branden i Älvsbyn har satt ett helt samhälle i sorg. Alla påverkas på ett eller annat sätt, vilket kanske inte är så konstigt. Hade ett företag i Stockholm brunnit ner, med motsvarande antal anställda, hade över 30.000 personer inte kunnat gå till jobbet idag.  

– Jag känner ingen som inte jobbat på Polarbröd. Det är tack vare dem som man kunnat stanna kvar i Älvsbyn, säger Jonas Seger som bor i Älvsbyn och själv jobbat på Polarbröd i nio år.

Åtta procent av kommunens arbeten fanns hos fabriken. 131 fastanställda och 58 vikarier har fått gå – men ännu fler har påverkats. Enligt kommunalrådet berörs 20 procent av den arbetsföra befolkningen. Det handlar om bland annat lastbilschaufförer och underleverantörer.

Många är nu oroliga för hur det ska gå för bygden, när Älvsbyns största arbetsgivare brunnit ner till grunden.

Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes efter en kraftig brand som startade den 23 augusti. Eftersom det var explosionsrisk samt risk för läckage av ammoniak stängdes samtliga förskolor, fritids och skolor i Älvsbyns centralort dagen efter.

58 vikarier och 131 fastanställda har förlorat sina jobb, och det pågår förhandlingar om huruvida man kommer få tillbaka sina jobb om fabriken byggs upp igen.

Polarbröds koncern-vd Karin Bodin uppger att man räknar med att en ny fabrik kan stå klar i Älvsbyn om två år. Under tiden investerar företaget nio miljoner kronor för att starta upp en anläggning för smörgåsproduktion i Älvsbyn. Tillverkningen innebär i sin tur att det öppnas upp för omkring 20 arbetstillfällen.

Omkring 20 anställda har också fått börja arbeta i Bredbyn.

Vad som startade branden vet man inte och händelsen utreds av MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet