Nattfestivalen i Korpilombolo hyllar natten. Bilden är tagen vid 2014 års festival. Linnea Nylund har arbetat med festivalen sedan starten.

Natten hyllas i 13 dygn

Uppdaterad
Publicerad

När decembermörkret sänker sig över byn Korpilombolo utanför Pajala då kommer folk resande till byn för att hylla natten. Hyllningarna pågår  i 13 dygn – så även i år.

– Det har blivit en tradition att uppmärksamma natten när det är som mörkast, säger Linnea Nylund, som arbetat med festivalen sedan starten.

Nattfestivalen i Korpilombolo  –  European Festival of the Night 2018 – startade för 14 år sedan och pågår från den 1 till den 13 december. Det är en festival med natten som tema och den mörka tiden på dygnet speglas med musik, konst, litteratur och filosofi.

”Synliggöra natten”

– När vi startade festivalen så bestämde vi att vi ville synliggöra natten på ett positivt och bejakande sätt, säger Linnea Nylund.

Hon fortsätter:

– För mig personligen betyder natten vila men jag har under våra festivaler sett många intressanta gestaltningar av mörkret och har förstått att för andra betyder natten och sömnen inte bara vila utan också bearbetning av det som varit och förberedelse för det som kommer. Natten har stor betydelse för oss alla.

Uppleva

Nattfestival har besökare från många olika nationaliteter och publiken brukar uppleva det väldigt speciellt, närmast exotiskt, att komma till det kompakta decembermörkret i Korpilombolo.

– Det går inte många bussar hit och visst hade det varit lättare att arrangera en festival sommartid, men det är någonting alldeles speciellt att komma hit, nästan ute i skogen, och uppleva mörkret så som det passar en nattfestival, säger Linnea Nylund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.