Foto: SVT

Nej till att utöka havsbadets camping – men naturistbadets framtid fortfarande osäker

Uppdaterad
Publicerad

Piteå havsbad kommer inte att få utöka sin camping in på det närliggande grönområdet nere vid stranden, det beslutade kommunen idag. Samtidigt beslutades att naturistbadets fortsatta placering ska utredas.

Strax invid den allmänna stranden på Piteå havsbad ligger ett naturistbad och ovanför naturistbadet ett grönområde. Piteå havsbad har ansökt om att få utöka sin camping in på detta frönområde och att strandremsan i samband med detta ska upphöra att vara nakenbad. Men planerna på att utöka campingen har möts av protester, liksom önskemålet att ta bort naturistbadet.

Strider mot detaljplanen

Idag behandlades frågan av Piteås kommuns ordförandeberedning:

–Vi har beslutat att inte ta upp frågan om att utöka campingen. Dels skulle en utökning strida mot detaljplanen för området, som säger att här ska vara ett rekreationsområde. Dels har boende i området motsatt sig en utökning av campingen och lämnat in en namninsamling, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S).

”Nakenbadare ställer sig demonstrativt nära gränsen”

Att det blir nej till en en utökning av campingen innebär dock inte att naturiststranden får vara kvar.

–När den här frågan kom upp har vi fått veta att havsbadet varje sommar får klagomål från badande som inte är naturistbadet. Det är ingen zoon mellan stranden vid havsbadet och naturiststranden. Gäster uppfattar att somliga nakenbadare ställer sig demonstrativt nära gränsen mellan stränderna. Det har också kommit in klagomål från boende i området av samma skäl, säger Anders Lundqvist.

Nu får tjänstemännen i uppgift att titta närmare på naturistbadets placering eller eventuellt dess utbredning.

–Vi har kollat upp hur det ser ut med naturistbad i övriga landet och de brukar ofta ligga mer avskilt än vad den här stranden gör, säger kommunalrådet Anders Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.