Hillevi Sandström driver en butik i Niemisel. Foto: Joakim Nordlund

Lanthandlarna i Niemisel vinnare i coronakrisen

Publicerad

Under coronapandemin söker sig allt fler till de mindre butikerna. Lanthandeln i Niemisel är ett exempel på mindre butiker där försäljningen ökat.

Hillevi Sandström som driver Niemisels livs bedömer att hennes försäljning har ökat med cirka 30 procent. Samma signaler kommer också från flera andra lanthandlare. I spåren av pandemin väljer allt fler kunder att handla lokalt i mindre butiker.

– Vi som ligger en bit ifrån staden tjänar nog på det här, säger Hillevi Sandström. 

Coronaviruset i Norrbotten

Kunder beställer sin mat

Hon möter människor som gruvar sig lite för att åka in till städerna och de stora butikerna av rädsla för att bli smittade av coronaviruset. Och alla kommer inte till butiken. Många ringer in sin beställning som sedan levereras hem till kunderna.

– Sedan finns det de som inte vill gå in i affären utan som ringer in sin beställning. Sedan packar vi och ställer ut påsarna utanför butiken. Sedan betalar folk på lite andra sätt än i vanliga fall, berättar hon.

”Jättebra”

Kicki Nyström och Bo Eriksson bor i Luleå men har sitt sommarhus i byn Degerselet. De handlar i Niemisel så ofta som de bara kan.

– Det är ju jättebra att fler lanthandlare får sitt stöd av folk. Det är trevligt att handla här också, säger Kicki Nyström.

Fler utkörningar

Omsättningsmässigt är Hillevi Sandström nu där hon brukar vara under den tid på året när alla semestergäster och turister kommer till orten.

– Det är också många som inte har handlat här förut som nu väljer att handla här. Och det känns ju bra, säger hon.

Utkörningen har dubblerats vilket också leder till mer arbete. Hillevi Sandström har också ett förhållandevis stort geografiskt området som hon måste nå ut till.

– Vi får springa lite mer och köra lite mer. Sedan får vi också mer varor som måste hanteras så det innebär ju också mer jobb. Att plocka ihop, packa och köra ut beställningarna tar ju också tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet