Kommunalrådet: Kände inte till Lekfalks mentor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) står fast vid att han inte visste om den sparkade kommundirektörens konsultavtal i förväg.

– Det är lite omoget att göra partipolitik av det här, säger han om den kritiska oppositionen.

På måndagen informerade kommunalrådet om turerna i Mikael Lekfalk-affären och vad som ledde till att han sparkades med avgångsvederlag på fredag morgon.

Och det handlade främst om att han agerat utanför kommunens reglemente och inte informerat någon beslutsfattare om det.

Lekfalks mentor

”Inte så konstigt”

Niklas Nordström håller fast vid att han inte visste något i förväg, trots att många verkar ha svårt att tro på det.

– Det är inte alls så konstigt. Om det inte rapporteras på något sätt, varken formellt eller informellt, så är det inte möjligt att man vet saker och ting. Vi har ingen möjlighet att rota runt i någons hjärna eller dator.

Blev du grillad av oppositionen?

– Nej, jag tycker att det var ett bra samtal. Mitt budskap var bland annat att vi måste vara väldigt tydliga med att en kommundirektör håller på vårt eget regelverk. Men vi är bara människor och ibland fallerar och snubblar vi, som i det här fallet.

Blir ”överrock”

Oppositionen har riktat kritik mot dig – hur påverkas du själv av affären?

– Jag tycker väl att det är lite omoget av delar av oppositionen att göra partipolitik av det här. Här handlar det om att jag måste säkerställa att kommunen fungerar och det har vi gjort nu.

I fortsättningen skärps rutinerna och det kommer att gå ut nya instruktioner för kommundirektören när hen upphandlar för egen räkning.

Bland annat blir Niklas Nordström eller kommunstyrelsen en form av överrock och ska i så fall fatta beslut i förväg.

– Jag kanske inte skulle använda ordet överrock, men det är en trygghet åt båda håll för att vi inte ska hamna i den här situationen en gång till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekfalks mentor

Mer i ämnet