På måndag ska oppositionen få information av kommunalrådet Niklas Nordström (S). ”Vi vill veta hur han har styrt det här för det går inte att skylla på tjänstemännen. I slutändan är det politiken som är ansvarig”, säger Thomas Söderström Foto: SVT

Liberalernas gruppledare Thomas Söderström om Lekfalk affären: ”Politiken är ansvarig”

Publicerad

Luleås politiska gruppledare har inbjudits till information om Mikael Lekfalk-affären på måndag förmiddag. Men det blir andrahandsuppgifter eftersom den sparkade kommundirektören inte kommer att vara på plats.

Det var under veckan som gick som SVT Nyheter Norrbotten avslöjade att kommundirektören Mikael Lekfalk sedan juni 2018 köpt in konsultstöd till sig själv vid sidan av de ramavtal som upphandlats.

”En ny dag”

Den så kallade mentorn från Resultatfabriken i Uddevalla kostade 30.000 kronor för 1,5 dagar i månaden. Det motsvarar 20.000 kronor per dag eller 570.000 kronor för tiden fram till årsskiftet.

Mikael Lekfalk har sagt upp avtalet i förtid och uppsägningstiden gör att det gäller en månad till, även om han själv tvingats slutat som kommundirektör.

På måndag ska oppositionen få information av kommunalrådet Niklas Nordström (S) eftersom Mikael Lekfalk inte längre är kommunanställd.

– Jag avstår från kommentarer. I morgon är en ny dag, sms:ar Niklas Nordström till SVT Nyheter Norrbotten på söndag eftermiddag..

”Politiken är ansvarig”

Liberalernas gruppledare Thomas Söderström är en av de politiker som bjudits in till information på måndag förmiddag.

– Jag förväntar mig att vi ska få svar på alla våra frågor. Att man sparkade Mikael Lekfalk innan vi ställt våra frågor är inte bra, men jag hoppas att Niklas Nordström har koll på allt. Vi kommer inte att släppa det här förrän det är väl utrett eftersom det är så pass allvarligt.

Kände Niklas Nordström till kommundirektörens agerande – det är en av de frågor som ska ställas.

– Ja, absolut. Vi vill veta hur han har styrt det här för det går inte att skylla på tjänstemännen. I slutändan är det politiken som är ansvarig, säger Thomas Söderström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet