Nordnorge skakas av spionanklagelser mot pensionerad gränsvakt

Uppdaterad
Publicerad

Är han spion? Utnyttjade den norska underrättelsetjänsten honom? Eller är han oskyldig?

Fängslandet och spionanklagelserna i Ryssland mot förre gränsvakten Frode Berg skakar om hans hemstad Kirkenes och en lokal stödgrupp gör nu allt för att få honom fri igen.

I den lilla nordnorska staden Kirkenes med 3500 invånare är den pensionerade gränsvakten Frode Berg en välkänd profil. Han har varit aktiv i välgörenhetsorganisationer och i kyrkopolitiken och har hela sitt arbetat för att samarbete mellan norrmän och ryssar på andra sidan gränsen ska bli bättre.

– Frode har arbetat i tjugofem år för en fredlig samexistens mellan ryssar och norrmän här i gränstrakten. Jag har svårt att tro att han har varit en aktiv spion, säger prästen Torbjørn Brox Webber som arbetar aktivt i stödgruppen för Frode Bergs frigivning i Kirkenes.

Mystiska pengar och papper

Den ryska underrättelsetjänsten grep den före detta gränsvakten den femte december i Moskva. Ryssarna anklagar honom för spioneri och vid gripandet hade han 3000 euro kontanter på sig och två dokument som han enligt sig själv skulle överlämna till en person i Moskva.

Det har inte framkommit vem han fått pengar och dokumenten ifrån och vem som skulle få dem.

Frode Berg omhäktades nyligen i tre månader till och han sitter i det ökända Lefortovo fängelset i Moskva.

Under omhäktningen tilläts pressen träffa den spionanklagade norrmannen som stod bakom galler och var uppenbart nedstämd över sin situation.

– Jag anklagas för något jag inte har gjort. Jag kom till Moskva för att julhandla och besöka några goda vänner, sade han till norska NRK:s korrespondent.

Massivt stöd i Kirkenes

Överallt i centrala Kirkenes ser man affischer och bilder på Frode Berg. ”Hjelp Frode hjem!” står det på dem. Enligt prästen Torbjørn Brox Webber har fallet Frode skakat om bygden rejält.

– Många vågar inte längre resa till Ryssland, hävdar han.

Lokalbefolkningen på både norska och ryska sidan av gränsen har i flera år kunnat röra sig fritt mellan gränsstäderna Kirkenes och Nikel i Ryssland utan visum. Det enda som behövts är ett bevis, ”grenseboerbevis” på norska. Den nu spionanklagade Frode Berg var en av dem som utnyttjade den nya öppenheten flitigt och besökte Ryssland ofta.

Utrikesministern kommenterar inte spionanklagelser

Det norska utrikesdepartementet har länge hållit en låg profil om Frode Berg-affären. Men utrikesministern besökte nyligen stödgruppen och pressen i Kirkenes.

– Vi försöker göra hans situation så litet illa som möjligt, sade utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

Men när hon fick frågan om Frode Berg hade arbetat för den norska underrättelsetjänsten gav ministern ingen kommentar.

– Vi hjälper honom på samma sätt som vi hjälper andra norska medborgare som har hamnat i svårigheter utomlands, konstaterade hon bara.

Kyligt mellan Norge och Ryssland

Norska NRK:s Moskvakorrespondent Morten Jentoft tycker att situationen är allvarlig.

– Att en norsk officer sitter i ett fängelse i Moskva är allvarligt och påverkar givetvis relationerna mellan Norge och Ryssland. Om nu relationerna inte varit de bästa innan förbättrar inte det här situationen. Det är mycket möjligt att det här har varit en operation från underrättelsetjänsten, säger han.

Enligt den norska korrespondenten kan man dömas till 10 års fängelse för spioneri i Ryssland.

Enligt Kirkenesbon Sverre Tolk finns det mycket som ingen förstår i Frode Berghärvan.

– Förmodligen får vi aldrig att veta om han har arbetat som spion eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.