Foto: Johan Nilsson / TT

Norrbotten får en vindpinande och blöt start på veckan

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Sverige har redan märkt av det klassiska höstvädret med blåst och regn.

–  I Norrbottens kustland har vi varnat för stora regnmängder, och det kommer även att blåsa där, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Den som hoppats på lugnare väder under veckans första dagar lär bli besviken, under dagen gäller det i stora delar av landet att hålla i hatten.

– Det är blåsigt väder att vänta, säger Moa Hallberg.

Det lågtryck som rört sig över Atlanten har under natten nått Norska havet och kommer under måndagsmorgonen blåsa in över främst nordvästra Götaland och sydvästra Svealand. SMHI har gått ut med klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i Bohuslän, Dalsland, Värmland och Örebro län.

Tåg och färjor påverkas

Större delen av landet kommer att känna av blåsten, som framförallt i nordöstra delarna av Sverige får sällskap av nederbörd.

– I Västerbottens och Norrbottens kustland har vi varnat för stora regnmängder, och det kommer även att blåsa där

Varningarna ligger kvar till sen eftermiddag eller tidig kväll, när vindarna tros avta något, om än inte försvinna helt och de närmaste dagarna lär också bli gråa.

Vädret ställer under dagen till det för färjor och tåg. Wasaline uppger på sin hemsida att en färjeavgång från Umeå och en från Vasa ställs in på måndagen på grund av det hårda vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.