Foto: Bertil Ericson/TT

Beslut om nya krav på nyckelbiotoper – Norrbotten sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen har fattat beslut om nya krav på nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Skogarna där skiljer sig från de övriga skogarna i norr eftersom det finns ett större område och en större koncentration av skogar med höga naturvärden.

Skogsstyrelsen har fattat beslutet i linje med regeringens uppdrag att ta hänsyn till de lokala och regionala förutsättningarna när skog klassas som nyckelbiotop i nordvästra Sverige. Skogsstyrelsen använder en särskild metod att inventera skogar med mycket stor betydelse för skogens växter och djur, så kallade nyckelbiotoper. 

– Det kommer framöver att ställas högre krav än tidigare för vilka naturvärden som finns för att ett skogsområde ska bedömas ha mycket stor betydelseför växter och djur i nordvästra Sverige. Därmed har vi fullgjort uppdraget från regeringen att ta hänsyn till de lokala och regionala förutsättningarna när vi tar identifierar nyckelbiotoper i området, säger Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

”Norrbotten sticker ut”

Den utvecklade metoden innehåller kriterier som ska uppfyllas för att skogen ska anses vara en nyckelbiotop. Det handlar om allt från rödlistade arter, kvalitén på död ved och naturvärdesträd och karaktärsdrag i skogen.

I de delar av Norrbotten som ingår i området nordvästra Sverige kommer det att krävas ytterligare kriterium oavsett hur stort objektet är. Man motiverar det med att området i Norrbotten sticker ut med stora områden formellt skyddad och frivilligt avsatt skog.

Mer fakta:

• En nyckelbiotop är ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö idag har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna.

• Totalt finns i dag 189 000 hektar registrerade nyckelbiotoper på produktiv skogsmark i nordvästra Sverige, varav 36 procent finns inom formellt skyddade områden.

Kommunerna som ingår i området nordvästra Sverige är: Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen. Torsby kommun öster om Klarälven har tidigare ingått i området men området har plockats bort eftersom skogarna där skiljer sig från övriga nordvästra Sverige.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.