Smittskyddsläkaren Anders Nystedt, berättar att en del norrbottningar nu ska få ett provkit för att testa om de smittats av covid-19. Foto: SVT

Norrbottningar får göra självtest om de är coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal slumpvis utvalda norrbottningar kommer att få en provkit hemskickat till sig för att testa om de är smittade av covid-19.

– Det är Folkhälsomyndigheten som vill undersöka coronsmittans utbredning i just denna stund, berättar smittskyddsläkare Anders Nystedt, vid Region Norrbottens pressträff på onsdagen.

”Det går om man biter ihop”

Totalt ska 4 000 svenskar göra samma test och hemvärnet kommer att hämta testerna.

Coronaviruset i Norrbotten

– De som deltar i undersökningen ska själv ta provet, vilket är ganska bängligt, då man ska stoppa in pinnen långt in i näsan och snurra runt. Jag har själv gjort provet, det är läskigt och tårarna sprutar,  men det går om man biter ihop. Mitt råd är att ha en anhörig som hjälper till, säger Anders Nystedt.

Avlidna i Norrbotten

Totalt har 23 personer i Norrbotten avlidit med bekräftad covid-19 sedan coronautbrottets början. Medelåldern på dem som avlidit är 81 år.

– Två personer har varit yngre än 70 år. De två fallen hade kanske mycket i ryggsäcken när det gäller andra sjukdomar, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Av de avlidna är 14 män och 9 kviinnor. Av de avlidna har 9 bott på särskilt boende för  äldre och 5 har haft hemsjukvård eller hemtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet