Hör vad den förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) tänker om Norges agerande under coronapandemin. Foto: SVT

Stängd gräns hotar nordiskt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) är mycket kritisk till Norges agerande under coronapandemin. Bucht som är ledamot i Nordiska ministerrådet Gränshandelsråd menar att Norge inte tar tillräckliga regionala hänsyn när man stängt stora delar av gränsen mot Sverige.

– Det är inte alltid så att smittan finns i gränsområden. I Strömstad har man väldig låg smitta. Men i Norge lägger man in Strömstad i hela västra Götaland och då ser det annorlunda ut. Man tar inte regionala hänsyn, menar Sven-Erik Bucht.

Försvårar samverkan

Gränshinderrådet är ett politiskt organ under Nordiska ministerrådet, som arbetar med att främja den fria rörligheten i Norden för både enskilda och företag. I rådet sitter representanter från de nordiska länderna samt de självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland.

Coronaviruset i Norrbotten

”Norden är starkt tillsammans”

Coronapandemin har gjort att Norge och Finland, samt Danmark infört omfattande restriktioner för inresa till länderna. På sikt kan det här vara ett hot mot det nordiska samarbetet, menar Sven-Erik Bucht.

– Norden är starkt tillsammans. Men om vi börjar splittra oss och folk börjar känna hat, misstänksamhet och nationalism då blir det jättesvårt att bedriva nordisk samverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet