Foto: SVT

Norska staten tar över nattågen till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vy tåg, före detta Tågkompaniet, tar nu över nattågen mellan Stockholm och Luleå/Narvik samt dagtrafiken mellan Luleå och Narvik.

Nattågstrafiken till övre Norrland och Jämtland har säkrats för fyra ytterligare år. Nu har Trafikverket beslutat vilka operatörer som ska trafikera tågsträckorna Stockholm–Narvik och Stockholm–Duved åren 2020-2024.

Vy tåg vill utveckla trafiken

SJ fortsätter som operatör på den senare sträckan medan sträckan Stockholm-Narvik har tilldelats Vy Tåg AB, som ingår i norska Vygruppen som ägs av norska staten, enligt ett pressmeddelande.

– Vi valde att lägga anbud på nattågstrafiken av flera skäl. Dels är vi övertygade om att vi kan göra ett bra jobb med att utveckla trafiken ytterligare, dels är det en spännande trafik som går över stora delar av Sverige, säger Dag Lokrantz-Bernitz i ett pressmeddelande.

”Kommer att påverka SJ:s verksamhet”

Sträckan Stockholm–Luleå–Narvik har trafikerats av SJ sedan 2008. Att den nu övergår till en annan operatör påverkar bolagets verksamhet på flera orter.

– Det kommer att påverka SJ:s verksamhet i Luleå, Umeå, Gävle och Sundsvall. Hur verksamheten kommer att påverkas är för tidigt att uttala sig om, skriver SJ i ett pressmeddelande.

”Vi är besvikna”

– Vi är förstås besvikna över att förlora den viktiga nattågstrafiken men vi ska samarbeta med Vy Tåg AB på bästa sätt. Vi har i dag ett 70-tal anställda i Luleå som jobbar på våra tåg plus de som servar nattågen på verkstaden i Notviken. Hur förändringen kommer att påverka våra anställda kan vi inte säga någonting om i dagsläget, säger Jan Kyrk, affärschef vid SJ.

Samtidigt meddelar bolaget att man från i sommar tar över ansvaret för trafiken Storlien–Trondheim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.