Turistorganisationen: ”Nattågen är avgörande för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna Lappland ser att indraget nattåg från Göteborg till övre Norrland slår hårt mot turistnäringen i Kirunaområdet och kommer att ha möte om detta med Trafikverket i Stockholm under nästa vecka.

Det är Trafikverket som har gett Vy tåg AB det nya avtalet om nattågstrafiken mellan Stockholm och Narvik som börjar gälla den13 december 2020.

”Går inte i fortsättningen”

– I dag är det SJ som kör nattågstrafiken till övre Norrland från Stockholm och de har samordnat och planerat trafiken från Göteborg med trafiken från Stockholm, men det går inte i fortsättningen när trafiken har delats upp, säger Jan Kyrk affärschef på SJ.

Tillgängligheten från Göteborg

Kiruna Lappland agerar direkt efter beskedet att SJ slutar köra nattåg från Göteborg till övre Norrland. Vd:n för Kiruna Lappland Monica Risenius åker till Stockholm nästa vecka för möte med Trafikverket om förändringarna. Hon menar att  tillgängligheten från Göteborgsområdet till Kiruna och vidare till fjällen är oerhört viktig för turistnäringen. Kiruna Lappland har i dag tagit kontakt och för en dialog med Vy tåg AB om nattågstrafiken till Kirunaområdet

Hör Monica Risenius vd för Kiruna Lappland i klippet ovan hur viktig nattågstrafiken är för turistnäringen i Kirunaområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.