De flesta vapen som lämnas in är gamla jaktvapen. Foto: SVT

Nu är det dags igen: Fritt fram att lämna in vapen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag och tre månader framåt är det fritt fram att lämna in skjutvapen som saknar licens till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.

För att minska förekomsten av illegala vapen i samhället genomför polisen för fjärde gången en vapenamnesti. Det innebär att vem som helst kan lämna in vapen och ammunition till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav och inlämningen kan ske anonymt.. Senaste gången som en vapenamnesti genomfördes var 2013.

– Föregående vapenamnesti så lämnades det in totalt 15.100 illegala vapen och 36 ton ammunition i Sverige. Av de 15.100 vapnen så var det 363 som lämnades in i Norrbotten, säger Sara Sjöholm som är gruppchef för vapenhandläggarna.

Mest gamla jaktvapen

Totalt i landet var cirka 30 procent av alla inlämnade vapen vid den förra amnestin 2013 så kallade enhandsvapen,  i Norrbotten var ett fåtal av de 363 vapen som kom in enhandsvapen,  de allra flesta vapen som lämnades in var gamla jaktvapen från till exempel dödsbon. De vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad tillståndsinnehavare som då har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Annars skrotas vapnen, vilket är vad som händer med de allra flesta som lämnas in.

Inga sprängämnen

Vapenamnestin omfattar skjutvapen och ammunition och om man ska lämna in ett vapen ska man tänka på att göra det på ett säkert sätt.

– Det man ska tänka på är säkerheten kring dels transporten men också inlämnandet. Så att man noga kontrollerar att vapnet är oladdat, att man transporterar det delat och gärna att man har det dolt eller helst i en låst väska, säger Sara Sjöholm.

Kan man lämna in vilka vapen som helst?

– Du kan lämna in alla skjutvapen, dock omfattar amnestin inte explosiva varor och sprängämnen. Det vill vi inte ha in på våra polisstationer. Är det så att du har explosiva varor så får du istället ringa för att få information om hur du ska hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.