Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör inrikesministern om nya polishuset i Kiruna

Nu börjar bygget av nytt polishus i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Första spadtaget för Kirunas nya polishus är taget. Byggnaden ska stå klar 2023 och det nya huset ska rymma 30 fler poliser än dagens hus.

Det gamla polishuset stod klart 1974 och kostade omkring tolv miljoner kronor i den tidens pengavärde. Snart kommer deformationerna från gruvan att ha nått fram dit och poliserna bör i god tid ha flyttat till säker mark i det nya polishuset som byggs i Kirunas nya centrum.

Även polisens verksamheter i de så kallade Rymdhusen ska flytta till det nya polishuset.

Värt 430 miljoner

Kontraktet för det nya polishuset är värt 430 miljoner kronor för byggentreprenören och ska stå klart under första kvartalet 2023.

Huset byggs i fyra plan, med en källarvåning, en suterrängvåning och två våningar över mark med totalt 10 600 kvadratmeter. Utöver kontorsytor ska det bland annat finnas reception, förhörsrum, arrest, skjutbana, garage, gym, motionshall och garage.

Inrikesminister Mikael Damberg var med på invigningen. Ni hör honom berätta om vilken betydelse det nya huset har för satsningen på fler poliser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet