Det pågår stora byggprojekt i Gällivare i nuläget men det är inget mot vad som väntar framöver. Foto: SVT

Nu börjar de stora grävarbetena i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare ska få ett nytt modernt centrum där bland annat ett nytt kunskapshus och ett multiaktivitetshus kommer att dominera stadsbilden. Men först väntar flera år av stora grävarbeten i centrum.

Redan den här sommaren har gällivarebor, turister och butiksägare dras med stängsel och grävskopor i de mest centrala delarna av Gällivare. Det är Gällivare energi som lägger nya fjärrvärmeledningar efter Storgatan och Postgatan.

Grävningarna har precis tagit halvtidspaus, men snart ska det stora diket fortsätta växa hela vägen över torget.

Det här är dock ingenting jämfört med vad som väntar framöver.

Nästa sommar börjar schaktningarna för ett nytt underjordiskt parkeringsgarage samt för det nya multiaktivitetshuset. Ännu större delar av centrum kommer grävas upp för att det nya Gällivare ska kunna växa fram.

Färre kunder

För butiksägarna i centrum kan det bli några tuffa år. Charlotte Hallgren som är delägare till apoteket som ligger i Norrskensgallerian märker redan nu en minskad tillströmning av kunder.

– Det är ju svårt att ta sig hit med bil och hitta parkeringar och det är också svårt att gå hit. Och blir det ännu värre nästa sommar så ökar ju oron, säger hon.

Bo-Göran Bäckfors, tillförordnad chef vid vid kommunens samhällsbyggnads- och teknikförvaltning, säger att kommunen på alla sätt försöker öka tillgängligheten och minska störningarna, bland annat genom att leda om trafik, ordna tillfälliga parkeringar, skylta och informera om det aktuella läget.

I klippet beskriver han hur centrumgrävningarna kommer att se ut när de kulminerar om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.