Den olycksdrabbade vägen, där sex personer omkom 2019, ska byggas runt Masugnsbyn. I dag går den genom byn där 90 ton tunga malmtransporter passerar. Foto: Maria Engström-Andersson/Teuvo Palomäki/SVT (arkivbilder)

Sex personer omkom i kurvan – nu ska olycksdrabbad vägsträcka i Masugnsbyn bort

Uppdaterad
Publicerad

I sommar fortsätter Trafikverket bygga om och förstärka väg 395 mellan Pajala och Svappavaara för malmtransporternas skull. Där ingår förbifart Masugnsbyn och den kurva där sex personer avled i en trafikolycka 2019.

Trafikverket valde att inte bygga färdigt förbifart Masugnsbyn när gruvföretaget Northland Resources gick i konkurs 2014. Men nu, efter sju år, ska den färdigställas.

– Det är resurserna naturligtvis. När det inte kom malmtransporter byggde man inte färdigt, säger Gun-Marie Mårtensson, projektledare på Trafikverket.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Budgeterad vägnota: 2,3 miljarder

Den olycksdrabbade kurvan och den farligt smala vägen genom Masugnsbyn ska byggas bort med en förbifart. Den nya sträckan kommer att kosta runt 100 miljoner kronor.

Totalt kommer hela vägarbetet, från gruvan i Kaunisvaara till omlastningsstationen i Svappavaara, kosta 2,3 miljarder kronor och ska vara färdig senast 2025.

Byggs för fullt – vill att trafikanter håller nere hastigheten

I år ska det även byggas en ny bro över Tärendöälven och sträckorna Masugnsbyn-Junosuando samt Anttis-Lovikka ska förstärkas och breddas. Det innebär trafikstörningar i sommar och Trafikverket vädjar om förståelse från trafikanterna.

– Sänk hastigheten och ta extra tid på er. Tänk på att det är folk som jobbar efter vägen,  säger Gun-Marie Mårtensson.

Se vägen genom Masugnsbyn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Mer i ämnet