– Det känns ju fantastiskt roligt att vi nu äntligen får starta det här utförandet, säger Marianne Kallin på Luleå kommun. Foto: SVT

Nu ska Karlshäll saneras från kvicksilver

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beviljat 160 miljoner kronor till att sanera Luleåälvens botten vid Karlshäll i Luleå från kvicksilver. Det blir den första stora saneringen av den här typen i Sverige.

Det finns 150 kilo kvicksilver i sedimenten nere på Luleälvens botten vid Karlhäll, strax uppströms Luleå. Den giftiga föroreningen kommer från det sågverk som som låg här och som på 50- och 60-talet använde kvicksilver mot mögel när man tillverkade träslipmassa.

– Processvattnet vid tillverkningen spolades rätt ut i Notviken, säger Marianne Kallin, avdelningschef på Luleå kommun.

Vill inte ha ämnet i naturen

Nere på botten ligger nu sediment av pappersmass, förgiftad av kvicksilver. 

– Kvicksilver ska fasas ut och då vill man även ta upp det. Det kan ske en omvandling så att små djur kan ta upp det, djur som äts av fiskar som människor sedan får i sig. Man ser det på lång sikt, att det här är ett ämne som ska fasas ut och som man inte vill ha kvar i naturen, säger projektledaren Christin Jonasson.

Föroreningen i Karlshäll har undersökts och utretts sedan början av 2000-talet. Men för en vecka sedan kom beskedet att Naturvårdsverket går in med 160 miljoner kronor i projektet.

– Det känns ju fantastiskt roligt att vi nu äntligen får starta det här utförandet, säger Marianne Kallin.

– Vi kommer att plocka upp de här fibermassorna och sen ska de avvattnas och då finns det olika förslag på om hur vi ska göra det, säger Marianne Kallin.

Många saneringar i länet

Saneringen vid Karlshäll blir den första stora saneringen av en så kallad fiberbank, en bank av pappersfiber, som görs i Sverige.

– Det finns många fiberbankar som behöver saneras längs Norrlandskusten. Vi låg längst fram vad gäller undersökningar och har även färdiga tillstånd. Så Naturvårdsverket tyckte att nu kör vi på det här och sen kan man ta med sig erfarenheter härifrån till nästa projekt, säger projektledaren Christin Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.