Luleälven ska saneras från kvicksilver. Projektledare är Christin Jonasson som vid sin sida har Marianne Kallin från stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Nu startar saneringen av nästan 100 kilo kvicksilver i Luleälven

Publicerad

Sedan 2011 har projektet med arbetet att få upp kvicksilver ur Luleälven länge varit i förstadiet i form av förstudier och utredningar inför själva saneringen. Men nu är arbetet på gång.

År 2018 kom startskottet då Naturvårdsverket gick in med ett bidrag på 160 miljoner kronor för att sanera botten som nu är igång. Arbetet med saneringen är än så länge tidigt i processen.

– Det verkar gå bra. Det är en inkörningsperiod nu. De ska hitta rätt med mudderverket och få till rätt dosering på flockningsmedlet som klumpar ihop sig och lägger sig i botten av tuberna och fyller upp dem, säger Christin Jonasson som är projektledare över saneringen.

90-100 kg kvicksilver

Enligt beräkningar från undersökningar visar på ungefär 90-100 kg kvicksilver i fiberbanken.

– Det är det som vi hoppas få upp. Mängden sediment är på ungefär 20 000 -30 000 kubik. Det är lite svårt att veta då den är lite mjuk massan. Den går att komprimera.

Fortsätter fram till hösten

Själva arbetet med muddringen kommer att fortsätta fram till hösten.

– Jag hoppas den här muddringen går smidigt och bra. Så vi slipper göra några omtag nästa år. Sen att sedimenten avattnas bra i tuberna och kan köras bort nästa år. Sen kommer det uppföljande undersökningar här under några år för vatten- och sedimentprover.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.