Ny festival i Kiruna

Publicerad

I dag startade en helt ny festival i Kiruna. En antirasistfestival som arrangerats av elever på Malmfältens folkhögskola.

En av de första punkterna på festivalschemat var en föreställning av Teater Tropos. Pjäsen hette ”Vem kan älska vem?” och handlade om kärlek, heder och respekt – alltså en del av det som festivalen vill spegla. De som anordnat arrangemanget är elever som går volontärkursen på Malmfältens folkhögskola.

– Man ser ju i hela Europa att främlingsfientligheten växer och vi känner att vi har ett ansvar att göra något åt det. Och vi vill skapa en dialog i stället för att stå och diskutera vad som är fel och vad som är rätt, säger festivalgeneralen Marit Kindsbaekken.

Under tre dagar kommer Kirunaborna att kunna gå på workshops i dans, seminarier, konserter och teater. På dagtid är den främsta målgruppen främst högstadieelever.

Behövs det en sån här festival?

– Ja, för folk är väldigt ovetande och okunniga och har då lätt att komma in på ett rasistiskt spår, säger Julia Fjällborg, åttondeklassare och festivalbesökare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer