Foto: SVT

Ny mansgrupp vill bekämpa våld

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar en lokalavdelning av organisationen MÄN i Luleå. Avdelningen ska bekämpa mäns våld mot kvinnor genom att förändra dom negativa mönster och normer som män växer upp med.

Avdelningen har bildats av Anders Finnberg och än så länge är han själv den ende aktive medlemmen. Men kvinnors rätt till trygghet och likabehandling är något han verkligen brinner för.

Anders Finnberg. Foto: SVT

– Jag vill främja jämställdheten i samhället, säger han.

”Tuffare i Norrbotten”

Riksorganisationen MÄN startade för nästan 25 år sedan. Luleå-avdelningen blir den nordligaste och hittills enda i Norrbotten.

– Män är nog generellt lite tuffare här uppe i Norrbotten, men det finns också många män som förstår att en ändring krävs.

Bekämpa våld och jämställdhet

2004 startades ett liknande projekt i Piteå som blev mycket omskrivet. En trebarnsmamma hade mördats av sin tidigare sambo och det fick en grupp män att reagera och bilda ett nätverk mot kvinnovåld. Nätverket fick snabbt ett stort antal män att engagera sig.

Nu kommer alltså en liknande organisation – men nu handlar det inte bara om våld utan också om jämställdhet.

– Total jämställdhet mellan män och kvinnor är inget utopiskt mål utan något som är fullt möjligt att uppnå, säger Anders Finnberg. Men det kräver att alla arbetar tillsammans i den riktningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.