Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ny rapport – så kan över 400 miljoner sparas inom Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten ska spara runt 700 miljoner kronor. Därför har man bett två konsultfirmor att utreda hur man kan effektivisera verksamheten – och nu är den första rapporten klar.

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson har tagit emot företaget KPMG:s rapport, som har haft i uppdrag att se över hur nuvarande lednings- och stabsfunktioner, samt övriga stödfunktioner, fungerar.

– Det är en fullmatad rapport som har kommit med skarpa förslag på hur regionen ska organisera sig, hur vi ska arbeta mer effektivt och hur vi ska göra förändringarna, säger Anna, Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Förslaget: Färre chefer

Konsultrapporten föreslår en helt ny organisation som på övergripande nivå innebär:

  • Organisationsstrukturen renodlas för att bli mer enhetlig. Detta innebär alltså att man vill minska antalet chefer. Förslaget innebär att cirka 40 heltidschefer kan ryka då företaget anser att Region Norrbotten är chefstungt.
  • Regiondirektörens stab omorganiseras och en regionstab på 17 personer inrättas som regiondirektörens närmaste stöd.
  • Divison Service får ett utökat uppdrag.
  • Delar av regionledningen (HR, ekonomi och IT) får ett ökat strategiskt fokus samt tydligare ansvar.
  • En vårdstödjande avdelning inrättas. Tanken är att avdelningen bland annat ska följa upp kvalitén inom vården.

Räknar med att spara 457 miljoner

Med detta har personerna bakom rapporten räknat ut att Region Norrbotten kan spara uppemot 457 miljoner kronor, alltså drygt hälften av vad Region Norrbotten behöver spara kommande åren. Besparingspotentialen är uppdelad i fyra olika steg: Omorganisering (153 miljoner kronor), effektivisering (86-100 miljoner kronor), utläggning (48-74 miljoner kronor) och sedan ytterligare besparingsmöjlighet som tillexempel vid inköp (130 miljoner kronor).

Här är ett förslag på hur mycket Region Norrbotten kan minska sina kostnader genom att dra ner på personalen. Foto: Ur KPMG:s rapport

Över 300 årsarbetare kan försvinna

Rapporten föreslår även att 280 tjänster försvinner från organisationen och att ett hundratal till outsourcas. Vilket innebär att det kan bli 340 till 390 färre heltidstjänster inom de olika divisionerna.

– Rapporten är viktigt eftersom att vi ska titta på den nuvarande verksamheten med nya ögon och skarpa förslag på hur vi kan jobba i framtiden, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Den andra rapporten, som handlar om hälsa och sjukvård, kommer att komma i början av september. Dessa konsultrapporter kommer sedan att ligga till grund för de förslag som regiondirektören lämnar över till politikerna som sedan fattar beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SPARPAKET I REGION NORRBOTTEN

Mer i ämnet