Region Norrbottens omställning skulle spara 700 miljoner kronor. Nu pekar en extern konsult ut en rad brister i utförandet. Foto: Arkiv/SVT

Skulle spara 700 miljoner – oklart om Region Norrbotten lyckades

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år genomgick Region Norrbotten ett ekonomiskt stålbad. Nu har en extern konsult synat omställningen och menar att den stoppade anställningar. Dessutom är det inte klarlagt hur mycket pengar som sparades.

SVT har tidigare berättat att Region Norrbotten skulle minska sina kostnader med 700 miljoner under åren 2019-2022.

Kartan för organisationens verksamheter ritades om samtidigt som antalet medarbetare inom staber och stödfunktioner minskade.

Sparpaket i Region Norrbotten

Nu har konsultföretaget KPMG granskat genomförandet av omställningen och de har identifierat flera brister.

Bristerna som pekas ut

Saker som pekas ut är att omställningen bland annat hade negativ effekt på patientsäkerheten.

Ytterligare punkter som lyfts fram är brister i struktur, kommunikation och problem att få med medarbetarna i processen.

Regionen anses ha varit toppstyrd vilket medfört att handläggningen vid anställningar tog för lång tid – vilket i sin tur ledde till svårigheter att rekrytera ny personal.

Oklart om regionen nådde målet

KPMG har heller inte kunna slå fast hur det gick med de 700 miljoner kronorna.

”Det återstår en del frågetecken kring om målet uppfyllts”, skriver de i rapporten.

Under stålbadsåren var Anna-Stina Nordmark Nilsson regiondirektör. Hon avgick 21 juni förra året och är i dag ersatt av tillförordnade Ulf Bergman.

– Efter omställningen har regionen tagit flera steg för att övergå till tillitsbaserad ledning. Vi har gjort stora ansträngningar för att förstärka förmågan att rekrytera och behålla medarbetare, säger han i ett pressutskick.

Ulf Bergman fortsätter:

– Det är viktigt att vi tar tillvara de erfarenheter som utvärderingen redovisar inför kommande förändringsarbeten i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparpaket i Region Norrbotten

Mer i ämnet