Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson ska spara 700 miljoner kronor åt verksamheten och hon tar hjälp av ett par konsultrapporter. Foto: Linda Jones/SVT

Över 1 000 anställda omfattas i ny rapport: ”Kommer inte påverka norrbottningen i sig”

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten måste spara runt 700 miljoner och därför ses hela verksamheten över. I en ny konsultrapport omfattas runt 1 100 medarbetare men regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson menar att norrbottningarna inte kommer att märka av förändringarna som väntas.

För ett tag sedan kom den första av två konsultrapporter som ska lägga fram förslag på hur Region Norrbotten ska kunna spara runt 700 miljoner, vilket motsvarar ungefär den årliga kostnaden för Kalix och Kiruna sjukhus, exklusive ambulansverksamheterna, samt alla hälsocentraler i Luleå.

Oklara uppgifter och för mycket chefer

Den första rapporten fokuserar på lednings-,stabs-och stödfunktioner. Rapporten fastslog bland annat att verksamheten är väldigt chefstung och att runt 340-390 heltidstjänster kan försvinna. Enligt regiondirektören måste allt administrativt ses över då många har luddiga arbetsuppgifter. Det måste helt enkelt tydliggöras vem som ska göra vad och på vilket sätt.

– Om vi inte gör någonting kommer regionen att vara i ett väldigt svårt läge om bara några år, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Enligt Nordmark Nilsson kommer norrbottningarna inte att märka av de förändringar som kan komma om Region Norrbotten väljer att följa rapportens förslag. Förslag som politikerna sedan ska fatta beslut om. Hör mer om detta i videon ovan. Hon säger också att hon står bakom flera av förslagen som rapporten kommer med, men vill inte säga vilka.

Ny konsultrapport i september

I början av september kommer den andra konsultrapporten. Den kommer att handla om själva hälsa-och sjukvården och förväntas beröra många norrbottningar på ett eller annat sätt.

– Vi ser bland annat över innehållet, det vill säga vad ska vi ha för typ av hälsa-och sjukvård och var, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör på Region Norrbotten.

2021 – minus 262 miljoner kronor

2022 – minus 361 miljoner kronor

2023 – minus 467 miljoner kronor

2024 – minus 568 miljoner kronor

2025 – minus 623 miljoner kronor

Omställningen med att spara 700 miljoner ska ge helårseffekt 2023.

Källa: Region Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SPARPAKET I REGION NORRBOTTEN

Mer i ämnet