Ny teknik ska hitta vattenläckor

Publicerad

Nya typer av flödesmätare kopplade till dricksvattnet kommer att mer exaktare än idag lokalisera vattenläckor. Vi var med när man monterade flödesmätare i Luleå kommuns södra delar.

Daniel Ekervhen, sektionschef på Luleå kommun, visar den nya typen av flödesmätare som ska grävas ned i den södra delen av kommunen. Mätaren ska göra det lättare att upptäcka mindre läckor i dricksvattnet.

– Luleå är en expansiv kommun och vi ska vara rädda om dricksvattnet, säger han.

Mycket vatten går till spillo

Utläckage av vatten är ett stort problem i kommunernas VA-system.

– I Sverige är siffran 20-30 procent och Luleå är inget undantag. Det är ganska stora volymer som går till spillo i dag.

Den nya tekniken gör det mycket lättare att lokalisera exakt var läckor finns.

– Ner på kvartersnivå ska vi kunna hitta läckorna nästan omgående. Sedan har vi ytterligare teknik som vi sätter in så vi kan ta ut det på ett par meter, berättar Daniel Ekervhen.

Det här i kombination med de nya vattenmätare som kommunen installerar i villor och fastigheter ska också ge större möjligheter att snabbare upptäcka läckor i villaägares egna vattenledningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.