Foto: SVT/Arkiv

Gamla VA-ledningar borde bytas ut snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Luleå behöver göra stora investeringar i VA-näten. Samtidigt skulle man behöva investera mer i att byta ut gamla ledningar som ligger i gatan.

Branschorganisationen Svenskt Vatten har i en rapport från 2017 beräknat att investeringarna i VA-näten i landet borde öka med 35 procent de kommande 20 åren. Idag ligger investeringarna på 12 miljarder om året men borde ligga på 16.5 miljarder per år.

– Totalt har vi investerat mellan 200-250 miljoner per år de senaste fem åren. Det är mycket pengar för en kommun i Luleå storlek, berättar kommunens VA-chef Petra Viklund.

Ökad takt

Kommunen har gjort stora nyinvesteringar i VA-nätet när befolkningen ökat och nya bostadsområden byggs. Samtidigt finns ett stort behov att byta ut gamla vatten- och avloppsledningar mot nya.

– Utbytestakten på gamla VA-ledningar skulle behöva öka med 30-40 procent. Om vi inte gör det kommer kostnader för vattenläckor, översvämningar i källare och andra kostnader istället att öka. Det här är något vi måste prioritera för att slippa akuta åtgärder.

Höjda taxor

I Svenskt Vattens rapport skissar man på en sammanlagd taxehöjning i Sverige på 100 procent de kommande 20 åren.

– I dag är VA-kostnaderna en ganska marginell del av hushållens kostnader. Man ser att det nog finns en förståelse hos kunderna att det här behöver göras, menar Petra Viklund.

Investeringarna i vatten och avlopp betalas av alla de som har en VA-anslutning, d v s villaägare och andra fastighetsägare. Det är alltså inte skattepengar som tas till den här typen av investeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.