Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kostnaderna skenar för badhuset i Kiruna. I klippet uttrycker kommunalrådet Mats Taaveniku (S) sin irritation över detta. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kirunas kallsup – kostnaderna för nya badhuset närmar sig en miljard

Publicerad

Badhusbygget i Kiruna blir dyrare och dyrare. Senaste prognosen visar att kostnaden kan öka med ytterligare 160 miljoner och då är bygget uppe i totalt 880 miljoner. En kostnad som i slutändan hamnar på Kirunaborna.

 – Vi har inga extra pengar att ta av, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

I februari 2020 var den ursprungliga kostnadskalkylen för badhuset på 360 miljoner kronor men sedan dess har det tilläggsbudgeterats vid tre tillfällen.

Den ursprungliga kalkylen har gått från 360 till 550 till 720 miljoner kronor och den sjätte februari tas frågan återigen upp i kommunfullmäktige med förslag om ytterligare cirka 160 miljoner.

Ingen pekas ut som ansvarig

En revisionrapport har gjorts och den pekar på flera brister.

 – Det finns ingen enskild ansvarig i detta. Men ett exempel är att kommunens politiker, tjänstemän och generalkonsulten We Group på något sätt har brustit i arbetet och kommunikationen mellan varandra, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Märkbart irriterad

Nu har kommunens ekonomichef fått i uppdrag att titta på vad de ökande badhuskostnaderna innebär för kommunens ekonomi. Pengarna till bygget är stadsomvandlingspengar som egentligen skulle gå till lokaler inom skolan och omsorgen.

– Ersättningen från det gamla badhuset som LKAB betalat är cirka 250 miljoner kronor, en diff på närmare 650 miljoner kronor. Det är jättemycket pengar och man blir bara förbaskad, säger Mats Taaveniku.

I klippet hör du kommunalrådets irritation över att bygget blivit så mycket dyrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet