Foto: SVT

Nya ishotellet öppnade utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Det nya året-runt-ishotellet har öppnat för gäster utan att bygget har fått ett så kallat slutbesked från Kiruna kommun. Nu riskerar Icehotel stora sanktionsavgifter.

Det som ska heta Icehotel 365 började redan förra veckan ta emot gäster samtidigt som bygget pågår för fullt. Bland annat saknas slutbesiktning av brandskydd och ventilation.

Därför har Ishotell ålagts att ha brandvakter i tjänst dygnet runt för att över huvud taget få ha öppet.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Läs även: Därför måste ishotellet ha brandskydd

Dessutom får företaget räkna med tunga sanktionsavgifter när ärendet ska behandlas i miljö- och byggnämnden eftersom bygget inte har fått slutbesked.

– Om man inte har slutbesked för man inte ta hotellet i bruk, vilket man tydligen har gjort. Lagstiftningen är väldigt tydlig på den punkten, säger Kristoffer Johansson, bygglovschef vid Kiruna kommun.

Ett antal hundratusen kronor

Hur stor sanktionsavgiften ska bestämmas till är också reglerat i lag.

– Jag har inte de exakta siffrorna, men om hela nya ishotellet har öppnat handlar det om ett antal hundratusen kronor, säger Kristoffer Johansson.

Inget alternativ

Enligt Icehotel grundare och vd Yngve Bergqvist är det omkring 40 procent som har öppnats. Han säger att det inte fanns något alternativ.

– Vi har haft gäster inbokade och vi har redan varit försenade. Även om det har varit en byggarbetsplats till stor del har gästerna varit nöjda, säger han.

Överklagades av granne

Problemen för bygget började när en granne överklagade bygglovet och det visade sig att Kiruna kommun hade gjort formella fel i handläggningen. Icehotel fick starta bygget med kommunens goda vilja, även om det blev några veckor senare än planerat.

Överklagan är överklagat för andra gången och på nytt under behandling vid länsstyrelsen, men slutbeskedet är en annan fråga och där kan kommunen inte se mellan fingrarna, enligt Kristoffer Johansson.

”Konstigt behandlade”

Yngve Bergqvist hoppas dock att det är precis det som politikerna i miljö- och byggnämnden kommer att göra. Han anser att de inte har blivit tillräckligt informerade av kommunen om vad de riskerar genom att öppna.

– De har pratat om någon typ av avgift, det har man meddelat. Vi tycker samtidigt att vi ha blivit lite konstigt behandlade. Vi har hamnat mitt mellan länsstyrelsens administration och den kommunala bygglovsadministrationen. Det känns inte bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Mer i ämnet