Nya fyndigheter i Svappavaara

Uppdaterad
Publicerad

LKABs gruvor i Svappavaara utanför Kiruna kommer att kunna vara i drift dubbelt så länge som beräknat. Det visar nya malmfyndigheter.

LKAB har redan kommit i gång så smått med en av tre planerade gruvor i Svappavaara.

Samtidigt har man provborrat på djupet i och resultaten som presenterades under onsdagen var minst sagt varit positiva.

Leveäniemigruvan

Allra bäst ser det ut i Leveäniemi den gruva som stängdes 1983 och som nu håller på att tömmas på vatten.

Där ruvar 76 miljoner ton mer malm än vad man trodde från början.

-Det vi presenterar i dag är nära nog en fördubbling av den malm vi trodde oss ha när vi drog i gång projektet. När vi började titta på projektet pratade vi om tio-15 års livslängd. Nu kan vi nog lägga på tio år till på det, säger Per-Erik Lindvall, teknik och affärsutvecklingsdirektör vid LKAB.

LKAB har hittat mer malm i Svappavaara som gör att de tre planerade gruvorna får fördubblad livslängd.

Det innebär att malmen väntas räcka  i 20 år och ge 500 till 700 nya jobb.

Den ökade livslängden skapar en starkare kalkyl för LKAB som gruvföretag.

-Den sänder också ut en signal till andra om att här finns en förväntad livslängd som överträffar det vi tidigare trott. det är en bra signal för vår omgivning också, säger Lindvall.

De resultat som presenterades under onsdagen är vad LKAB har fått fram under 2013. Prospekteringarna fortsätter under 2014.

-Jag har goda förhoppningar om att vi mot slutet av det här året eller i början på nästa år kunna tillföra ytterligare malm till den här gruvan. Vi har indikationer om att det finns mer och vi fortsätter vårt arbete, säger Per-Erik Lindvall.

I Gruvberget, där brytning redan pågår, har man hittat ytterligare 20 miljoner ton malm. Med dagens brytningstakt på två miljoner ton om året innebär det tio år till på livslängden.

Den tredje gruvan, Mertainen, är inte ens nämnd och där har LKAB stora förhoppningar.

-Där pågår ett intensivt prospekteringsarbete. Vi har inte hunnit lika långt, så vi får vänta innan vi har definitiva resultat, men det ser väldigt positivt ut även där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leveäniemigruvan

Mer i ämnet