Länsstyrelsen i Norrbotten har beslagtagit laxnät längs med Könkämäälven i en planerad fisketillsyn med finländska kollegor. Foto: Länsstyrelsen

Nytt fiskefusk längs gränsälv i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nya förbjudna fiskeredskap har påträffats och beslagtagits vid gränsälven mellan Sverige och Finland. Två polisanmälningar har upprättats till finska polismyndigheten och en till svenska polismyndigheten.

Spåren efter fusket talar sitt tydliga språk. Tre laxnät, flertalet mjärdar och siknät. Men märkning av redskapen saknas – och det gör också människorna som använt dem.

”Det är beklagligt”

Fisketillsynen gjordes av Länsstyrelsen i Norrbotten tillsammans med finska kollegor den 14 juli. Två fiskenät låg längs Könkämäälven och ett i Lätäseno.

– Det är beklagligt att sådant här förekommer inom fisket. I Norrbotten har vi en uppgång i laxfisket och det är en resurs som alla bör ta ansvar för, säger fisketillsyningsman John Malmström.

Totalförbud

Det är inte bara den uteblivna märkningen av redskap som är förbjuden – i området där redskapen hittades råder totalförbud på fiskeredskap med maskstorlek över 100 millimeter. De redskapen som påträffades hade betydligt större maskstorlek än så, uppger länsstyrelsen.

Enligt förordningen om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen ska redskap och fisksump märkas så att det framgår vem som använder redskapet, och om användaren är yrkesfiskare eller fritidsfiskare och om denne har enskild fiskerätt.

Nya rapporter varje år

Är det svårt att stoppa fiskefusket?

– Vi får rapporter om att det förekommer varje år och vi skulle behöva mer resurser för att få ett stopp på det, säger John Malmström.

Sedan tidigare är fyra fiskare polisanmälda för att inte ha följt fiskereglerna i Jårkastaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.