Eva Lundberg, som själv har trygghetslarm, är orolig över det nya larmstrulet i Luleå. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Nytt larmstrul i Luleå: Får inte kontakt med 780 mottagare för trygghetslarm

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kan för närvarande inte kommunicera med 780 mottagare för trygghetslarm. Ett fel med larmutrustningens SIM-kort ligger bakom. Nu vidtar man åtgärder för att kontakta och erbjuda extra besök hos de som berörs.

Det var när kommunen gjorde sina dagliga automatiska kontroller som problemet upptäcktes.

– Vi har satt in extra personal och kontaktar alla som berörs av problemet samt erbjuder extra hembesök till den som vill, säger Gabriella Lindkvist Durhan, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

De otrygga trygghetslarmen

Det finns runt 1 600 trygghetslarm i Luleå kommun, vilket betyder att nästan hälften av alla trygghetslarm är utslagna.

”Högsta prioritet”

SOS alarm, som är kommunens nya larmoperatör från och med 1 mars, har meddelat att felet beror på SIM-korten.

– Det vi vet just nu är felsökningen har högsta prioritet hos leverantören, säger Ida Johansson, avdelningschef, ekonomi och infrastruktur.

Luleå kommun har tidigare haft stora problem med en leverantör av trygghetslarm. I höstas dog en kvinna efter åtta obesvarade rop på hjälp och företaget Tunstall betalade då ett skadestånd på 1,4 miljoner kronor till Luleå kommun.

Oro bland de som har trygghetslarm

Eva Lundberg i Luleå är en av dem vars trygghetslarm inte fungerar.

–  Jag känner inte att det är någon trygghet. Jag vet att många andra också är oroliga. Ska det bli ett nytt dödsfall i Luleå på grund av det här? säger hon till SVT.

Hör henne berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet