Ökade kunskaper i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Länschefen Anna Pohjanen menar att vårdpersonalen inom Norrbottens landsting har blivit mer medvetna om sjukdomen endometrios.

Anna Pohjanen är länschef på obstetrik och gynekologi på Sunderby sjukhus i Luleå. Hon tycker att det är väldigt tråkigt att en del tjejer och kvinnor upplever att de blir dåligt bemötta inom vården. Men hon ser en ökad medvetenhet bland sina kollegor.

– Det jag ser nu, bara under det senaste åren då vi har haft en del utbildningar, så har vi ökat kompetensen på kliniken, genom att ganska många har gått en utmärkt kurs om endometrios som hålls i Uppsala. Men vi har också haft utåtriktade aktiviteter mot primärvården med bland folk från endometriosteamet i Uppsala – som jag upplever har höjt kompetensen i primärvården. Jag tycker att vi får fler remisser i dag med frågeställningen om endometiros. Målet måste ju vara att alla patienter känner sig väl bemötta och inte ifrågasatta.

Kvinnosjukdomar i Norrbotten

Det tar runt 7-9 år för en kvinna att få en diagnos inom endometrios. Varför tar det så lång tid?

– Jag tror att det finns flera olika delar i det hela. Dels är det man kallar patient delay. Vilket betyder att tjejer lider och tänker inte på att jag har den här himla mensvärken och måste söka hjälp för den och få en behandling. Sedan har vi det vi kallar för doctors delay. Att den första individen som läkaren träffar kanske inte riktigt tänker endometrios. Sedan har vi utrednings delayen att man ska hålla på och skriva remisser till en massa olika instanser.

– Det finns ju inte på kartan att alla som misstänker endometrios kan komma direkt till gyn. Då får vi lägga ned. Utan det måste vara så att det finns en bred kompetens i primärvården. För den första behandlingen kan sättas in lika väl på en ungdomsmottagning som av en distriktsläkare som av oss. Det handlar oftast om p-piller eller hormonspiral. Funkar inte det är det viktigt att vi suger upp tjejen och ger henne hjälp, säger Anna Pohjanen, länschef på obstetrik och gynekologi på Sunderby Sjukhus i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnosjukdomar i Norrbotten

Mer i ämnet