Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ägare och butikschefer om hur de löser flytten till nya Kiruna centrum. Foto: Hans Sternlund/SVT

Olika förutsättningar för butikerna inför flytten till nya Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Vissa butiker håller stängt i veckor, andra flyttar över helgen och ytterligare någon behöver hålla öppet i både nya och gamla centrum samtidigt. Det råder olika förutsättningar för butikerna inför den stora handelsflytten i Kiruna.

För Keijo Lahdenperä som driver en butik för jakt, fiske och friluftsliv, kunde inte flytten ha kommit vid en sämre tidpunkt. I den här butiken är tiden före månadsskiftet augusti-september klart viktigare än julhandeln.

Björnjakten börjar den 20 augusti, fågeljakten den 25 augusti och älgjakten den 1 september.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Han kan helt enkelt inte stänga.

– Jag hade blivit kölhalad. Jag får köra två butiker parallellt en tid, dels den befintliga och sedan kommer jag öppna den nya 1 september, säger Lahdenperä.

Butiker får ersättning från LKAB

Butikerna som väljer att stänga får ersättning av LKAB för förlorade intäkter under två veckor. Keijo Lahdenperä väljer att inte utnyttja det erbjudandet.

– Det hade varit en piss i Mississippi. Samtidigt vill jag ge servicen till kunderna att hålla öppet.

Andra butiker har valt andra strategier utifrån sina förutsättningar.

I klippet möter ni ägare och butikschefer från blomsteraffären Djungelstugan, Kiruna bokhandel och friluftsbutiken Höjdmeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet