Nya uppgifter om oljeutsläppets orsak i Piteå har gjort att Kustbevakningen öppnar förundersökningen igen. Foto: Pressbild/Kustbevakningen

Nya uppgifter efter oljeutsläppet i Piteå: Förundersökning öppnas igen

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har under torsdagen flugit över de området som drabbats av oljeutsläppet i Piteå hamn utan att upptäcka någon mer olja än vad som tidigare varit känt.

– Det betyder att ingen olja finns till havs som riskerar att driva mot nya områden, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen.

Besättningen på Kustbevakningens havsövervakningsflygplan bearbetar nu den information som inhämtats. Det rör sig om mindre mängder olja längs de stränder som räddningstjänsten redan sanerar samt ytterligare ett par områden.

– Vi fortsätter att flyga överområdet under fredagen, säger Mattias Lindholm.

Förundersökning pågår

Under torsdagen kom också beskedet att Kustbevakningen öppnat förundersökningen igen efter ny information som gör att de fortsätter utreda utsläppets orsak, mängd och typ, men myndigheten vill inte i nuläget gå in på detaljer.

– För att kunna klarlägga händelsen så långt det är möjligt, behöver vi hålla information som kan påverka utredningen för oss själva, säger Fredrik Wallin, förundersökningsledare på Kustbevakningen.

Personal från Kustbevakningen sökte under onsdagskvällen av flera delar av det område som drabbats av oljeutsläppet från rederiet Wagenborgs nederlänskflaggade fartyg Moezelborg.

Fredrik Wallin tillägger:

– Vi har en uppfattning om vad som har hänt, men är öppna för att den uppfattningen kan komma att ändras.

Omöjlig att bekämpa

Personal från Kustbevakningen har sedan tidigare sökt av stora delar av det drabbade området med bil från landsidan och med båt från sjösidan. Från bukten från Bondön runt till småskärsudden fanns inget synligt utsläpp. En tunn strimma olja kunde upptäckas från Haraholmsudden mot Pite havsbad, som inte bedöms möjlig att bekämpa.

Olja som sanerats

Det var under tisdagsmorgonen det upptäcktes ett stort oljeutsläpp i havet vid Piteå hamn. Utsläppet bestod av ett tunt oljeskimmer på vattnet och beräknades vara runt tre kilometer långt och cirka 300 meter brett. 

– Vi har hittills fått upp cirka två kubikmeter ren olja, säger Jim Lundström, en av dem från Piteå räddningstjänst som ingår i den stab som jobbar med oljesaneringen.

Kustbevakningen stannar kvar med bil och båt även under fredagen men avvaktar med att skicka upp det större fartyget med oljeupptagningsförmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.