Det var i fjol som segelflyglägret drabbades av den värsta olyckan under lägrets 55-åriga historia. Ett tvåsitsigt segelflygplan bröts sönder i luften och störtade. Piloten lyckades rädda sig med fallskärm men den 18-årige passageraren omkom.
Utredning innan årsdagen
Statens haverikommission har för avsikt att presentera sin utredning före årsdagen för olyckan den 6 april och då kanske nytt ljus kan kastas på den till synes oförklarliga olyckan.
– Vi börjar ha en klar bild över vad som har hänt, men vi går inte ut med något förrän vi publicerar slutrapporten, säger utredningsledaren Sakari Havbrandt.
Innan dess har heller inga nya rutiner införts för segelflyget i Sverige.
– Haverikommissionen ska först göra sitt jobb. Sedan utgår vi från att de kommer med någon uppmaning till någon sorts förbättringar, beroende på vad de kommer fram till. Jag vet ju inte vad svaret blir, säger Patrik Isaksson, lägerchef vid arrangören Kiruna segelflygklubb.
Färre deltagare
Det är blandade känslor bland de segelflygare som har anlänt till lägret. Det stora jobbet att ploga upp en yta motsvarande elva fotbollsplaner är klart, flygvädret ser ut att bli hyggligt och alla är glada att träffas igen. Men fjolårets händelse kastar sin skugga över lägret.
Det är också färre deltagare i år.
– Vi har åtta plan på isen, två till är på väg, och vi hade 14 i fjol. Men det är tidigt att dra slutsatser om det är en tillfällig nedgång. Påsken är till exempel ovanligt tidig i år, säger Patrik Isaksson.
Kritiserades av anhöriga
I fjol fick arrangörerna kritik från anhöriga att man valde att fortsätta lägret efter olyckan. Patrik Isaksson säger att de ville ge de som ville flyga den möjligheten. Vissa behövde komma upp i luften för att på så vis bearbeta det som hade hänt.
– Efter en så tragisk händelse får alla en tankeställare. Många av dem som inte valde att flyga efter olyckan får ett större steg att ta när de ska hem till sina egna klubbar. Jag vet inte om någon av dem har slutat att segelflyga. Det kan mycket väl ha hänt.