Thomas Larsson, ordförande i Gruvfyran berättar att personalen inte mår bra efter beskedet att 47 tjänster ska försvinna. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Oro bland gruvarbetarna efter tunga beskedet: ”De mår inte bra”

Publicerad

Beskedet om att 47 tjänster försvinner från gruvan i Malmberget har lett till att stämningen bland personalen har varit under all kritik. Det menar Gruvfyran, som ska jobba fram ett motförslag.

Fackklubben Gruvfyran i Malmberget står bakom de underjordsarbetare som tvingas bort från sina nuvarade arbetsuppgifter som ska ersättas med entreprenörer.

Enligt Gruvfyran har företagsledningens förslag påverkat stämningen i hela gruvan.

– Folk är oroliga och undrar vad som kommer hända ”med oss”? Nu tar de ju som det är tänkt den här gruppen först, och många undrar ju om det här är början och vad som kommer hända med de andra grupperna, säger Gruvfyrans ordförande Thomas Larsson.

Jobbar på motförslag

Det var under gårdagen som LKAB meddelade att gruvan i Malmberget inte gjort så stora vinster som kunnat göra. Och att man därför ville flytta 47 anställda från raslastningen och bergtransporterna, för att istället ersätta dem med entreprenörer.

I dag samlades Gruvfyrans styrelse för ett extra möte för att jobba fram ett motförslag.

”Mår inte bra”

Har ni hunnit prata med de berörda grupperna redan nu?

– Inte alla, men de flesta.

Hur har de reagerat?

– De är lika paff som vi i styrelsen och de flesta innanför våra grindar är, så de mår självklart inte bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer