Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson Foto: SVT

Gruvfyran om produktionskrisen: ”Man hänger våra medlemmar”

Uppdaterad
Publicerad

LKAB drabbas av ett ekonomiskt bortfall på 600 miljoner kronor per år i malmbergsgruvan på grund av försämrad produktivitet. Därför ska nu en del av rasproduktionen läggas ut på entreprenad.

Det är gruvkoncernen själv som gått ut med uppgifterna i ett pressmeddelande och en text på bolagets hemsida. Och det handlar om stora produktionsförluster under 2017 och de första tre kvartalen 2018.

600 miljoner – per år

Rasproduktionen, vilket innefattar lastning och transport av malm och gråberg, i malmbergsgruvan syd är en viktig del av kärnverksamheten och enligt LKAB handlar det om ett intäktsbortfall på 600 miljoner kronor per år.

” Vi har arbetat intensivt med att försöka lösa problemet och eftersom vi inte har lyckats med det har vi valt att gå vidare med ett entreprenadalternativ”.

”Det är vårt ansvar både mot våra kunder och våra anställda att visa handlingskraft när vi befinner oss i en sådan här situation och inte kan leverera det vi lovat”, skriver gruvchefen Elias Engman på LKAB:s hemsida.

”Man hänger dem”

Nu blir det förhandlingar med facket om en organisationsförändring som innebär att delar av lastning och bergtransport av rasproduktionen läggs ut på entreprenad.

47 tjänster i gruvan påverkas av förändringen, men LKAB kommer att erbjuda alla tillsvidareanställda nya tjänster som matchar deras kompetenser.

– Man hänger de som gör jobbet i dag och som gör det bra. Det är inte speciellt snyggt och det slår direkt mot de som jobbar där i dag, säger gruvfyrans ordförande Tomas Larsson.

Facket är kritiskt till att man inte anser att LKAB på allvar försökt lösa problemet i rasproduktionen.

– Vi har ju klarat produktionen bra länge i egen regi och man har inte riktigt kollat upp vad som är problemet. Man lyssnar inte på de anställda helt enkelt, säger Tomas Larsson.

”Vet vad vi får”

Enligt LKAB:s enhetschef Magnus Arnqvist är redan 20 procent av produktionen vid malmbergsgruvan utlagd på entreprenad.

– Vi har lastning på entreprenad på andra ställen i malmbergsgruvan, så vi vet vad vi får. Vår bedömning är att det är ett sätt att få upp produktiviteten igen och klara våra planer , säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.