Över hundra kvinnor fick fel svar på cellprov

Uppdaterad
Publicerad

Den stora omgranskningen av gynekologiska cellprover från kvinnor i Norrbotten är nästan klar. Över 100 kvinnor har tvingats lämna nya prover.

De 111 kvinnor, som tidigare fått besked om att de är friska har lämnat nya cellprover efter att man hittat avvikelser. Några av kvinnorna får behandling under november månad.

 – Jag vill repetera att vi ser väldigt allvarligt på det här och beklagar djupt den oro och det lidande som det ställt till med när vi missat ett antal patienter i den gynekologiska cellprovskontrollen, säger biträdande landstingsdirektör Jonas Thörnqvist.

Cellprover i Norrbotten

Den här kontrollen skulle vara klar efter sommaren. Vad är det som har dröjt?

– Det kanske var felaktig kommunikation från våran sida. Den stora omgranskningen var klar i augusti. Men eftersom det innebar att vi hittade ett antal fall som vi måste göra ett omtag med så är det det som tagit tid. Att få fatt i patienter ta prover, analysera och lägga upp eventuella behandlingsplaner. Men nu är vi på slutet med det och i december hoppas vi kunna redovisa den fullständiga bilden, säger Jonas Thörnqvist.

Större omgranskning

När cellprovsbristerna blev kända i våras berättade landstinget att 20 kvinnor hade bedömts fel av en cytodiagnostiker på laboratoriet i Sunderbyn.

Då bestämde landstinget och analysföretaget Unilabs att man skulle göra en större omgranskning över flera år. Totalt har man tittat på 10 200 cellprover från kvinnor i Norrbotten.

I 111 fall har kvinnorna alltså fått besked om att deras prov har varit normala, men bedömningarna har varit fel. Kvinnorna har tvingats lämna nya prover – och i flera fall genomgå behandling.

Men exakt hur många som behövt vård vill informationsdirektören Staffan Lundberg inte gå in på ännu.

– Vi vill sammanställa resultatet fullt ut innan vi går ut med nånting, säger han till P4 Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprover i Norrbotten

Mer i ämnet