Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fågelhunden Archie har fått ett nytt hem hos Johanna Granström Sundgren i Vuollerim. Foto: Erica Larsson/SVT

Övergiven på fjället i veckor – nu har Archie äntligen hittat hem

Uppdaterad
Publicerad

Akut övergiven av sin ägare lämnades han ensam i Ritsem i över två veckor. Nu har Archie hittat hem – och SVT har träffat den pigge italienska fågelhunden och hans nya matte i Vuollerim.

I slutet av september gick Archie från lokalkändis i Ritsem, Gällivare kommun, till en riksangelägenhet. I två veckors tid irrade han omkring ensam på fjället och någon ägare gav sig inte till känna.

Trots att bybor försökte locka Archie med mat höll han för sig själv. Foto: Maria Mattsson Njammi/Privat

Bland annat gjordes det flera försök att locka in Archie med mat men den folkskygge fågelhunden höll sig alltjämt på sin kant. Den andra oktober klarnade ägarskapet när en italiensk jägare hörde av sig och berättade att det är han som är husse.

– Han berättade att han var tvungen att lämna jakten hastigt då hans jaktkompis son blivit akut sjuk, och han kan inte komma tillbaka till Sverige eftersom personer i hans närhet har covid-19, sa Barbra Lindell, hundexpert, till SVT den tredje oktober.

Föll för visslingar och kyckling

Eftersom husse inte kunde vara behjälplig på plats skickade han över ljudfiler där han visslar. En fångstbur riggades med kyckling och till slut föll Archie för frestelsen. I lördags fångades han in och efter besök hos veterinär och jourhem har Archie äntligen fått ett hem i Vuollerim – och han är där för att stanna.

– Hans nya husse har redan börjat planera hur han ska bygga om skoterkälken så att han också ryms, säger matte Johanna Granström Sundgren.

I klippet träffar du Archie i hans nya hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.