Sedan pandemilagen kom till har Länsstyrelsen i Norrbotten gjort hundratals tillsyner. Men än så länge har ingen bötfällts trots kritik. Foto: Teuvo Palomäki/SVT/Hasse Holmberg/TT

Pandemilagen: 25 procent har fått anmärkningar – ingen bötfälld i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten har Länsstyrelsen gjort 500 tillsynsärenden med stöd av pandemilagen men hittills har ingen fått böter. En fjärdedel, 25 procent, av de som granskats har däremot fått anmärkningar som de själva rättat till.

I Norrbotten finns det bara ett fall där Länsstyrelsen hotat med vite. Det var när en man boende i Blekinge uppmanade till en demonstration i Luleå. När det väl var dags för demonstrationen var polis och Länsstyrelsen på plats och gjorde bedömningen att det var för få närvarande för att de skulle gå vidare med vitet.

Kunder i butik vanligaste problemet

Pandemilagen som trädde i kraft 10 januari 2021 gav Länsstyrelsen i uppdrag att följa upp hur företag och evenemang följer restriktionerna. De vanligaste felen som de har stött på har handlat om beräkningar om max antal kunder i butiken och bristande dokumentation.

– Vi ser att de allra flesta har rättat sig frivilligt efter uppmaning. Många har till och med gjort rättelser i direkt anslutning till våra åtgärder, säger Lina Segerlund, chef för pandemitillsynsgruppen vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Kritik mot cruising och skidtävling

Nordiska mästerskapen i Riksgränsen och Piteå cruising är två evenemang som fått kritik för att de har arrangerats under pandemin – men Länsstyrelsen har inte kunnat granska dessa – i klippet ovan berättar Lina Segerlund varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.