Hör den offentliga försvararen Frida Larsson om sin 47-årige klient: ”Han ska inte straffas för sitt agerande.” Foto: Polisens förundersökning/SVT

Pappan svär sig fri – hävdar självförsvar: ”Det var behövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Pappans försvarsadvokat menar att han bara använt sig av självförsvar och inte någon våldsutövning under bussmordet i Kiruna den 15 juli.

– Det var behövligt i den situationen, säger Frida Larsson, offentlig försvarare.

Försvarsadvokaten Frida Larsson menar att pappan bör frikännas helt från ansvar på grund av att han inte deltagit i det upptrappade våldet inne i bussen i Kiruna. Även 15-åringens advokat Jonas Westerlund menar att hans klient borde frikännas trots att 15-åringen erkänner att han utdelat de dödliga knivhuggen.

Advokaten: Fanns en stark hotbild

Enligt försvararen Frida Larsson fanns det en stark hotbild mot en av pappans två tonårssöner och att pappan försökte skydda honom från våld.

Bussmordet i Kiruna

– Eftersom det är frågan om ett självförsvar så är det målsägande som varit drivande i den här situationen. Hade han inte agerat som han gjort så hade vi inte hamnat här. Min klient ska inte straffas för sitt agerande. Det var behövligt utifrån den situation som var, säger Frida Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet