Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du chefläkare Carl-Johan Westborg berätta hur den förödande situationen på Sunderby sjukhus hade kunnat undvikas. Foto: Filip Hannu/SVT

Cancerpatient i livets slutskede bröt foten på akuten – blev kvar 14 timmar

Publicerad
Val 2022Valresultat

Den stora bristen på sjuksköterskor i Norrbotten tros ha lett till att en cancerpatient i livets slutskede som sökte sig till akuten på Sunderby sjukhus blev kvar 14 timmar. Det hela slutade med att hon ramlade och bröt foten vilket sannolikt har förkortat hennes liv.

Kvinnan som tidigare diagnostiserats med cancer kom till akuten med ambulans vid midnatt för en infektion. Efter någon timme bedöms hon vara färdigbehandlad vid akuten och skulle vidare till en annan avdelning.

Men flytten till en annan av delning dröjer: Det saknas lediga vårdplatser.

– Om patienten hade kommit direkt till en vårdavdelning så hade man där haft larmmatta, man hade haft ronder som man nu inför på akuten, säger chefläkare Carl-Johan Westborg.

Fanns inget larm

Vid 13-tiden, 12 timmar efter ankomsten till akuten, ska kvinnan gått ur sängen för att gå på toaletten men ramlar inne på rummet. Chefsläkaren berättar att man inte haft larmmattor som registrerar om en patient går ur sängen eller samma typ av ronder som andra avdelningar har på akuten.

Nu kommer detta införas – trots att det inte är tanken på en akutmottagning.

– Det ska ju inte behövas. När man har beslutat om inläggning för en patient som är multisjuk och skör ska den patienten därifrån. Man ska inte ligga i 14 timmar. Sjukhuset är dimensionerat för en viss verksamhet men den verksamheten är inte igång på grund av att man har svårt att rekrytera framförallt sjuksköterskor.

Region Norrbotten har nu anmält händelsen själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom olyckan sannolikt har förkortat kvinnans liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet