Personalen lurade brukaren att personen inte kunde röra sig. Arkivbild. Foto: SVT

Personal filmade när de kränkte brukare och skrattade åt det

Publicerad

Enligt en Lex Sarah-anmälan från Luleå kommun har personal på ett gruppboende filmat när de triggat en brukare med svår autism och sedan skrattat åt det.

Enligt anmälan framkommer att det finns personal som tycker det är roligt att ”skoja” med brukaren på ett sätt som gör att personen ibland tappar sin förmåga att röra sig. Personalen har då sagt till brukaren att de tagit armarna och benen. Då väntar brukaren på att armarna och benen ska sättas tillbaka för att kunna röra sig igen.

Filmade med verksamhetens telefon

Personal har vid ett annat tillfälle filmat med verksamhetens mobiltelefon när de triggat brukaren att göra ljud och sedan skrattat åt det. Händelsen med filminspelningen ska ha skett i augusti 2019. Berörd personal är avstängd från arbetet och kommunen har haft möten med personalen gällande bemötande och vad deras uppgift på arbetet är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer