Ulf Karlsson på coronaintensiven i Piteå är oroad över den andra vågen som sköljer in över Norrbotten. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Iva i Piteå hårt belastade i våras – rädda för andra vågen

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på coronaintensiven i Piteå vårdade merparten av de svårast sjuka patienterna i våras. Nu förbereder de sig för en ny våg. Vintern har knappt börjat och oron sprider sig att situationen ska bli ännu värre.

Intensivvården har under en längre tid förberett sig på att möta en ny våg av svårt sjuka covidsjuka. Operationsavdelningen i Piteå, som tillfälligt fick tjänstgöra som corona-iva under våren, har nu återgått till att vara operationsavdelning.

– Jag är väldigt orolig. Jag upplever att smittspridningen i samhället, i alla fall här i Piteå, är betydligt större än i våras, säger Ulf Karlsson, medicinskt ansvarig läkare på coronaintensiven i Piteå.

Coronaviruset i Norrbotten

”Rädd för att det blir värre än det varit”

Tio platser på intensiven i Piteå har istället gjorts om för att ta emot covidpatienter. Utöver det finns planer på ytterligare tre platser här.

– Jag är orolig för hur alla som jobbar med det här ska orka. Jag är rädd för att det kanske blir ännu värre än det har varit, säger Karlsson.

Sunderby sjukhus i Luleå ser nu över hur de ska kunna vårda svårt covidsjuka som inte behöver full intensivvård.

I klippet hör du läkaren Ulf Karlsson om hur han ser på de närmaste månaderna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet