Hjälpen från anhöriga och hemtjänsten har varit avgörande för att vaccinationerna mot covid-19 har fungerat i Boden. Foto: SVT arkiv

Anhöriga och hemtjänsten i Boden gjorde vaccinationerna möjliga

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationerna har nu gått vidare från äldreboenden till de med hemsjukvård i Norrbotten. Den stora frågan inför denna process har varit hur man ska få de kallade till vaccinationsplatsen? I Boden har man fått hjälp av anhöriga och hemtjänsten — vilket har varit avgörande.

Inför ett vaccinationstillfälle krävs en stor planering med att kalla de som tillhör en riskgrupp, undersöka vilka mediciner som används, och om det ens är möjligt för dem att ta sig till vaccinationsplatsen.

”De har varit fantastiska”

Det har i hela Sverige pågått en diskussion om de i riskgrupp har rätt till sjukresa för att slippa åka kollektivt och då utsätta sig för fara. I Boden har de fått hjälp av anhöriga och hemtjänstpersonal som gjort att tempot har kunnat hållas uppe.

Coronaviruset i Norrbotten

– Hemtjänsten har varit fantastiska och skjutsat dem på löpande band till vaccinationsstället och ställt upp lite utöver den tid de har egentligen, säger Rose-Marie Olssson, distriktssköterska i Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet